In 2016 zat ik in een persoonlijk ontwikkel traject en bracht een zoektocht naar zingeving me weer terug bij een oude liefde: textiel en haar werkvormen.

Met lapjes en patronen die ik op een dag tijdens het opruimen tegenkwam, maakte ik mijn eerste beer, hond en aap. Ik werd er heel blij van ze te maken en zo werd #projectflippie geboren. 

Spelenderwijs ontdekte ik in textiel een medium waarin ik me volledig kon uitdrukken. In eerste instantie breidde ik mijn kennis online uit en door het volgen van workshops. Daarna volgden nog een paar jaar textiele kunst aan de Kunstacademie Maasmechelen. 

In mijn werk maak ik gebruik van diverse handwerktechnieken waaronder hand- en vrij machine borduren, quilten, haken, macramé en het verven en bedrukken van stoffen. 

Ik maak hierbij niet alleen gebruik van nieuwe materialen maar upcycle ook oude stoffen zoals bv postzakken, dekens en overhemden. Verder werk ik graag met natuurlijke materialen en papier. 

3D Borduurkunst

Mijn passie is, al sinds ik mijn kindertijd, borduren. Eerst heel traditioneel hele fijne kruissteekwerken. Tegenwoordig vind ik het geweldig om buiten het traditionele te stappen en te werken op oppervlakten die niet standaard als borduurcanvas worden gebruiken. Bladeren en papier hebben mijn voorkeur waarbij het hele fijne Franse knoopje mijn favoriete steek is. Ook vrij machinaal borduren op de machine boeit me enorm. Op wateroplosbaar vlies wordt een vorm gemaakt dat na bewerking en inlijsten een extra 3D dimensie krijgt en er sculpturaal uitziet.

Project Flippie

Project Flippie (#projectflippie) is vernoemd naar mijn vader, Flip, die in 1976 op 35-jarige leeftijd overleed. Project Flippie staat symbool voor onvoorwaardelijke liefde, vertrouwen, hoop, troost en nieuw leven.

Naast de knuffels, die ook custom gemaakt worden voor bv een geboorte, maak ik stoffen zwerfhartjes die op random plaatsen voor een vinder worden achtergelaten.

Ook memory textiel maakt deel uit van Project Flippie. Voor nabestaanden verander ik dierbare kledingstukken van een overledene om in een knuffel of ander persoonlijk textielwerk.

Textielkunst

Met mijn textielkunst mag ik spelen. Het bestaat uit vrijstaande of hangende objecten met een boodschap. Daarnaast creëer ik met bovengenoemde textieltechnieken kleinere objecten die als decoratie kunnen worden neergezet of opgehangen. Ik vind het geweldig om ook daarbij te spelen met 3D. Tijdens mijn academietijd zijn diverse werken geëxposeerd. In Engeland hangt een doek permanent tentoongesteld in een collectie die Covid-19 herinnerd.

Ik ben Heleen (1965), dank je wel voor het bezoeken van mijn site. 

logo heleen hamers